Elikkäs uusi kategoria käsittelee käsitöitä, ihan niin tekstiilitöitä kuin askartelujakin.  Mukana tässä ensimmäisessä kirjoituksessa sekä uusia että vanhoja töitä, mutta aloitetaan vaikkapa viimeisimmästä aikaansaannoksestani:

Koiran takki
1087566.jpg

Ompelin Hakurolle takin tuulta ja tuisketta vastaan. Malli on viime vuoden joulukuun Suuresta Käsityölehdestä, mallilla 19 eli "Koiran viitta". Vuori on fleeceä ja ulkopinta vedenkestävää ulkoilukangasta. Lisäämättä on enää jalkalenkit taakse, jottei koira muistuttaisi koko aikaa Batmania. Hakuro tuntui olevan tyytyväinen takkiin joka sallii esteettömän liikumisen, ainakaan ei ole vielä yrittänyt rimpuilla siitä irti ja antaa kyllä rauhassa pukea takin ylleen. :)

Pipo
Etsiskelin reilu viikko sitten Porissa itselleni pipoa, jossa on korvaläpät. Minulla kun on niin iso pää, että harva pipo riittää minulla korvia suojaamaan. Katsoin yhtä kivan näköistä pipoa ja hintalapussa luki 35 €. Totesin, että sillä rahalla teen itselleni vaikka kuinka monta pipoa. Niimpä marssimme lankakaupoille. Tuloksena syntyi tämä:
1087569.jpg
Malli on otettu Novitan nettisivuilta neuleohjeista, jota sitten itse modifioin itselleni sopivaksi. Päävärin lankana on käytetty Novitan Saana- lankaa väriä 898 ja lisäksi ruutuihin, letteihin ja tupsuun 7 veljestä väriä 160. Piposta tuli hyvä ja hintaa reilu 7 € (saana oli hitusen kalliimpaa "erikoislankaa" mutta erittäin mukavaa käsitellä) Testattu on, eikä korvia palella. Lisäksi ulottuu niin pitkälle niskaan, että ei sieltäkään pääse kylmää. Hyvä on!

Lisäksi käytin kekseliäsyyttäni kun pipo piti saada muotoonsa. Neuleethan on hyvä kostuttaa nurjalta ja asetella muotoonsa. Mietin, missä halvatussa saan pipon muokattua, muualla kun omassa päässäni, eikä tuo ajatus juuri houkuttanut... Päädyin käärimään yhden kaapista löytyneen päiväpeitteen rullalle ja viritin pipon siihen. Toimii!

1087573.jpg
Piponmuokkausteline. Tässä tekele tosin muistuttaa lähinnä kypärää...

Villasukat
Intouduin syyslomalla pyytämään äipältä apua villasukkien kantapään tekoon. Minä kun olen eläissäni kutonut tasan yhden parin villasukkia seitsemännellä luokalla, enkä voi sanoa olevani niistä kovinkaan ylpeä. Äipän opin jälkeen tartuin puikkoihin ja löysin jämälankalaatikostani Jättiraita lankaa.Tuloksena syntyi villasukat, joita kehtaa pitää jalassakin :)
1087571.jpg
Pintakuviossa on käytetty hyvin yksinkertaista  kuviointia. *2 oikein 1 nurin* ja neljän kerroksen jälkeen malli siirretään yhden silmukan verran oikealle. Tässä on vain huomattava se, että työssä on kolmella jaollinen luku silmukoita.

Kaulahuivi
Lankaa jäi edelleen jäljelle ja aloin kutomaan siitä vain suoraa tasoa samalla pintakuviolla. Loppujenlopuksi huomasin tekeväni pientä kaulahuivia. Lankaa ei ollut kovin paljoa enää jäljellä ja pituutta huiville ei tullut ainakaan liikaa (n. 75 cm). Huivin kaulaan solmimiseen olisi huvennut liikaa mittaa, joten ratkaisin kiinnytyksen siten, että neuloin huiviin pienen reiän, josta toinen pää pujotetaan läpi. Tämäkin toimii! Ja mahtuu ihan hyvin tiukemmankin takin alle.
1087643.jpg
Innovaatiohuivi. Huomaa miten erilaiset värit kuvassa on tummaa ja vaalea taustaa vasten (kts. sukkakuva) Kyseessä siis sama lanka

Elvis -ristipistotyö
Yksi vanha työ, mutta josta olen jokseenkin ylpeä. Tekemisestä on kulunut jo puolitoista vuotta. Kirsi osti tämän ristipistotyön Äitille lahjaksi ja hän pyysi minua tekemään sen. Niin tein ja tuloksena viimein kaunis kuva Elviksestä, josta äiti niin kovasti pitää. Nykyisellään taulu roikkuu Kouvolassa makuuhuoneen seinällä.
1087575.jpg

Ja vielä hieman askarteluja:

Ovikransseja.

Tein viime jouluksi (vai oliko se sitä edellinen... enivei...) ovikranssin, kun en kaupasta mieleistäni löytänyt, ja ne jotka löysin, maksoivat hunajaa... Tuloksena tällainen:
1087584.jpg
Keskellä olevan kellon kilkuttimen vuorasin pumpulilla, etteivät naapurit hermostu ainaisesta kilinästä kun avaamme oven...

Tämän vuoden syksyllä askartelin syyskranssin. Kranssi onnistui hyvin vaikka itse sanonkin. Minä ainakin olen tyytyväinen, eivätkä naapuritkaan ole sitä ovesta repineet...
1087582.jpg

Lisäksi tein viime keväänä kevät/kesäkranssin, mutten löytänyt sitä tähän hätään kuvattavaksi. Ehkä se löytyy sitten joulusiivouksen aikana...

Tällä hetkellä puikoissa on kiinni joululahjoja, joita en tänne juuri nyt esittele. Kas kun tiedän, että kyseisten lahjojen saajat käyvät tätä lukemassa... Niistä enemmän siis joulun jälkeen, jos silloinkaan mitään paljastan ;)